Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, een tekstschrijver die anderen aanspoort om te gaan schrijven. Alles wat je immers zelf schrijft, hoef je niet meer door een ander te laten schrijven! Toch wil ik je graag laten ervaren hoe fijn is het om te schrijven. Ik vind het altijd verhelderend en prettig om een tekst te schrijven waar ik mijn eigen identiteit in kan verwerken. Het is bijna therapeutisch!
Waarover moet ik schrijven?
Dit is hét grote dilemma van alle schrijvers, over de hele wereld! Het moment waarop het maagdelijk witte papier – of beeldscherm – voor je neus prijkt. Waar moet je beginnen, wat moet je schrijven? Mijn advies: begin bij het begin. En ga vanaf daar verder. Op een gegeven moment merk je vanzelf dat de koek op is… in ieder geval voor dat moment. Aarzel niet om zo’n tekst later nog eens door te nemen en te bekijken. Waarschijnlijk zul je er flink in strepen en schrappen, wijzigen en aanpassen. Dat is heel normaal, het wil ook helemaal niet zeggen dat je tekst slecht was. Het moment is anders, en daarmee kijk je ook anders tegen je eigen werk aan.
Digitale klaagmuur… of niet?
Wanneer je schrijft over persoonlijke onderwerpen, is het makkelijk om lekker te gaan klagen. Al je problemen van je afschrijven. Of heb ik alleen dat probleem? Komen die Brabantse roots soms toch iets te veel naar boven? Probeer in je teksten wel aan te geven waar je mee zit, maar overpeins ook tegelijkertijd hoe je die problemen het hoofd kan bieden. Wat je oplossingen zijn. Vraag desnoods hulp of advies in je verhaal, mocht je er niet uitkomen. Er zijn aardige mensen genoeg die je willen voorzien van een goed advies of een duwtje in de juiste richting.
Houd het dicht bij jezelf
Wat ik het fijnst vind aan het schrijven van persoonlijke teksten, is dat je werkelijk alle kanten kunt opgaan. Ik merk zelf dat er meer dan eens vergelijkingen naar boven komen borrelen die te maken hebben met eten en bakken… een sluimerende passie die regelmatig terugkomt. Aarzel niet om dat soort persoonlijke tintjes van jezelf bloot te geven. Het maakt een tekst persoonlijk en prettig om te lezen!
Tip: lees voor je een tekst ergens gebruikt alles nog eens goed door. Een grammaticale fout kan je wat kritiek opleveren (er zijn nogal wat taalneuroten in ons landje) maar een tikfout herstellen is echt not-done.