Deze periode is werkelijk voor iedereen een uitdaging. Je wordt geadviseerd om thuis te blijven, de kinderen thuis te houden en zo min mogelijk naar je werk te gaan. Thuiswerken is het devies! En zie je daar maar eens aan te houden… het blijkt voor veel mensen nog lang niet zo eenvoudig om thuis alle rust en ruimte te vinden om structureel aan de slag te gaan. Hoe pak je dat zo goed mogelijk aan?
Goed plannen
Rust, reinheid en regelmaat is een lijfregel waar veel ouders wel bekend mee zijn. Of je die regel nu accepteert of niet, het is wel een stelling waar je veel aan kunt hebben. In je werkomgeving komt het neer op een schone, overzichtelijke werkplek. Zo’n chaotische stapel papieren ziet er misschien heel interessant uit, maar het werkt voor geen meter. Je vergeet onherroepelijk belangrijke afspraken, bent belangrijke notities kwijt of weet simpelweg niet meer waar je moet beginnen. Reinheid is in dit geval het devies. Ruim je rotzooi op! Je hoeft niet meteen helemaal clean desk te gaan, maar alles netjes opruimen na je werkdag is ook thuis aan te raden. Regelmaat is een tweede, onmisbaar punt. Zorg dat je op tijd opstaat, afspraken maakt met je huisgenoten over wanneer je werkt en communiceer dat ook met je collega’s of zakenpartners. Niemand vind het vreemd dat je in deze tijd alleen ’s ochtends en ’s avonds werkt, en dat je de middagen gebruikt om je kinderen bezig te houden… of dat het simpelweg te rumoerig is om werk te kunnen verzetten. Houd die structuur in je leven! Mensen met kinderen op de middelbare school hebben het hier trouwens wel makkelijk – de online lessen en pauzes zorgen voor die structuur. Omarm die! Je zult zien dat er met die aanpassingen al meteen een stuk Rust in je leven komt. Die krijg je er dus gratis bij!
Beperkingen toegeven
Er zijn mensen die zich in deze tijd werkelijk een slag in de rondte werken en zelfs hikken tegen een burn-out of een overmatig stressgevoel. Waarom? Omdat ze thuis hun draai niet kunnen vinden. Door jonge kinderen, een stressvolle omgeving of simpelweg omdat ze geen goede werkplek hebben, bijvoorbeeld. Het solitair leven kost mensen ook meer energie dan ze waarschijnlijk ooit hadden gedacht. Ongelukkige medewerkers zijn weinig productief. Moet je dan blijven schoppen, duwen en trekken om het werk toch gedaan te krijgen? Tja, dat is een moreel dilemma. Aan de ene kant: ze worden er voor betaald, dus waarom niet? Aan de andere kant: wat heb je eraan als je nu slecht werk geleverd krijgt en straks met een overspannen medewerker zit? Erken de knelpunten en kijk of je er samen uit kunt komen. Een herverdeling in taken kan al een geweldige oplossing zijn.
Uitbesteden
Kom je er niet uit? Dan is er een enorme poule aan freelancers en zzp-ers die ervaringsdeskundige zijn op het gebied van thuiswerken en flexibiliteit. Veel kleine ondernemers hebben een goede en prettige werkplek aan huis, ze weten hoe ze werk en privé met elkaar kunnen vermengen. Schakel hulp in! Dat kost inderdaad meer geld, maar gelukkig zijn er een aantal mooie overheidsregelingen die bedrijven ondersteunen met de financiële aspecten. Daardoor kun je de financiële lasten flink verlagen. En wanneer je aanklopt bij een freelancer met een mooi aanbod, is er vast ook te praten over de reguliere prijs!